dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

Milyen esetben lehet szükség csontpótlásra?

A túl sokáig halogatott fogpótlás sajnos több esetben további problémákat eredményezhet. Az implantálás gyakorta nem végezhető el, mert a rendelkezésre álló csontállomány nem megfelelő.

A csontpótlás mag egy olyan szájsebészet beavatkozás, mely révén a meglévő csontállomány valamilyen csontpótló anyaggal kerül feltöltésre.

A csontpótlók szinte természetes másolatai a valódi csontállománynak, amelyek megtartják azok belső struktúráját. A fokozatosan felszívódó csontpótlók, segítenek a csont újraképződésben is.

A hosszú időn keresztül fennálló foghiánynak köszönhetően a csont elvékonyodik, egy része felszívódik. Amikor tehát megtörténik, hogy a rendelkezésre álló csontállomány nem megfelelő, nem elégséges mennyiségű - az állcsont nem elég széles vagy magas -, nem képes befogadni az implantátumot.

Hogyan keletkezik csonthiány?

A csont egyfajta megtartó erőként funkcionál a fogak számára. A csontot magát pedig a rágás mechanizmusa tartja meg. Amikor foghiány keletkezik, annak helyén nem érvényesül a rágás okozta fizikai behatás, ettől a csont elkezd vékonyodni, majd felszívódni, hiszen funkcionális jelentősége már nincs.

Ahogy a saját fogát, úgy az implantátumot is a csont tartja a megfelelő pozíciójában. Emiatt fontos, hogy az implantálás a lehető leggyorsabban történjen meg a fog elvesztése – és a seb gyógyulása – után.

Bejelentkezéshez kattintson ide

A csonthiány mértékének meghatározása

Ha felmerül, hogy nem elégséges a csontállomány mennyisége szükséges CT vagy panoráma röntgen készítése. A felvétel alapján szájsebész szakorvosunk felméri a körülményeket, majd eldönti, hogy valóban ki kell-e pótolni a csontot.

Csontpótlásra alkalmazott technikák

A csontpótlás technikáját elsősorban az határozza meg, hogy a fogbeültetés mely állcsonton kerül elvégzésre.

Az alsó állcsont esetében az egyik csontpótló megoldás, az állkapocscsont vízszintes elvágása, majd a rés kitöltése. A másik megoldás, amikor a csontpótló anyag felcsavarozásra kerül az állkapocscsont szájüregi felszínére. Gyakorta megesik, hogy a felső állcsontba való implantálás nem hajtható végre, mert a csontállomány mennyisége nem kielégítő. Ilyenkor szükség van az arcüreg alapjának megemelésére, amikor egy úgynevezett csontablakot hozunk létre, így a nyálkahártya és az arcüreg alapja közé kerül behelyezésre a csontpótló anyag.

Csontpótlás nélkül tehát több esetben kivitelezhetetlen lenne az implantálás. A csontpótló eljárások folyamatos innovációjánák – valamint szájsebészeink tapasztalatának – köszönhetően manapság a csontpótló beavatkozások már rutinműtétnek számítanak.

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.